Naše babičky a před nimi předchozí generace mívaly v domácnosti zásobu různých léčivých bylin a sušeného ovoce, které především v zimním období dodávaly organismu potřebné stopové prvky, minerály a hlavně dostatek provitamínu A a vitamínu C. K těmto cenným zdrojům potravin patřily i plody šípku.
Šípky dříve rostly na kdejaké mezi, v polních úvozech, našli jste je na okrajích lesa, ale dnes, s výstavbou silnic a dálnic, s pěstováním řepky v nedozírných lánech a zemědělstvím, kde se jede hlavně na výnosy na úkor kvality potravin, se šípky z volné přírody vytrácí anebo rostou v blízkosti průmyslových oblastí, kde jsou kontaminovány různými nečistotami.
Plody šípků se k nám dováží z míst, která nejsou průmyslem zasažená, a kde je půda dostatečně úrodná, aby jim poskytovala potřebné živiny. Šípky se suší a v této podobě, případně rozdrcené, z nich můžeme připravit velmi lahodný a zdraví prospěšný čaj.
Čajový odvar z šípků OILSEED SERVIS s.r.o. se připravuje tak, že se nejlépe celé plody namočí přes noc do studené vody, čímž nabobtnají a zároveň do vody vyluhují spoustu látek. V této vodě se pak krátce povaří, zhruba 3 minuty, a výluh se i s šípky ponechá zhruba půl hodiny odstát. Vhodné je mít připravenou větší porcelánovou konvici a popíjet tento nápoj vlažný, teplý nebo studený v průběhu dne. Výhodou tohoto způsobu přípravy je to, že lze z těchto již převařených šípků připravit další nápoj, tentokrát již pouhým zalitím studenou vodou a krátkým povařením.
A co vlastně šípky obsahují? Jsou obrovskou zásobárnou vitamínu C, který se v nich uchová i po převaření. Proto se hodí jako prevence před virózami, a samozřejmě zabírá na posílení imunitního systému proti Covid-19. Šípky jsou univerzální lék na všechny neduhy, protože působí v organismu synergicky, tedy komplexně – zejména detoxikačně a jako přirozený podpůrný prostředek pro buněčnou regeneraci.